2016. okt 30.

Hogyan lehet valaki jó szállodavezető?

írta: Csilla Balaskó
Hogyan lehet valaki jó szállodavezető?

hotel-towels-1524727-640x480.jpg

Pár napja olvastam egy cikket az egyik nagy online hírportálon a szállodai "rémtörténetekről" , melyeket a világ nagy szállodáiban dolgozó alkalmazottak írtak meg. Ebben a cikkben említettek halott vendégeket, ki nem mosott ágyneműket és nem rendesen takarító szobaasszonyokat. Hogy lehet ezeknek a cikkeknek elejét venni? Egy- egy ilyen cikk árthat az egész szállodaipar megítélésének. Az olvasó úgy gondolhatja, hogy ezek a történetek itt nálunk is bármikor előfordulhatnak, akár az ő kiválasztott álom szállodájában is. 

Nyilván minden hotel életében vannak ilyen- olyan történések, amik jó esetben nem szoktak kikerülni a nagyérdemű forumozók, cikkolvasók elé. Itt a régi alkalmazottak anekdótáiból csemegézhetett a cikk írója. Vajon mi motiválhatja a régi dolgozót, hogy beszámoljon ország-világnak a korábbi munkahelyén történtekről? Lehet az ok a sértettség, a meg nem értettség, esetleg bosszú. Ezeknek kell elejét vennie egy vezetőnek, hogy az ő szállodájából ne így távozzanak a dolgozók. Hogy érhető ez el? A legtöbb esetben a dolgozók nem kapnak elég figyelmet, vagy történetesen nincs kihez fordulniuk. Sokan gondolják úgy, hogy őket nem értik meg, nem szentelnek elég nagy hangsúlyt a problémáikra. Ezt azzal lehet a legegyszerűbben kiküszöbölni, ha például negyedévente tart a szálloda vezetője egy fórumot, ahol el tudják mondani az ötleteiket, véleményüket. Egy másik variáció lehet a személyzeti részen kialakított ötletfal illetve a panaszláda vagy egy elégedettségi kérdőív. Ezek figyelembe vételével a szálloda vezetője pontosabb képet kaphat a dolgozókról is. Az ötletek közül is lehet olyan, ami hasznos és megfontolandó a vendég szempontjából is, hiszen a dolgozók nap mint nap találkoznak a vendégek igényeivel, esetleges problémáival is. Ha látják az alkalmazottak, hogy tényleg figyelembe veszi a vezető az ötleteiket, problémáikat, sokkal lojálisabbá válnak ezen a téren is. 

timbre-bell-1418483-639x688.jpg

Visszakanyarodva a kiinduló cikkhez, nem szabad megengedni a pontatlan, hanyag és kifogásolható munkát. Ezek mindig jó táptalajt biztosítanak egy vendég panasznak, esetleg a dologzói panasznak is. Az effajta panaszokat, amennyiben előfordulnak, a lehető leggyorsabban orvosolni kell. Törekedjünk arra, hogy minden szállodai területen az elvárt maximalizmussal dolgozzanak, valamint minden terület utánkövethető legyen. Ha te magad is példamutatóan jársz el, és igazságosan, akkor ez jó iránymutatás lesz mindenki számára.

the-pan-pacific-hotel-1472175-640x480.jpg

Véleményelm szerint a szálloda vezetőjének az aranyközéputat kellene megtalálni a keménykezű autokrata és a demokratikus vezetési stílus között. Az optimális stílus lehet a kooperatív, ahol a vezető ismerteti a döntési helyzetet, problémát. Kéri munkatársait, hogy fejtsék ki ezzel kapcsolatban véleményüket. A vezető a vélemények figyelembevételével dönt. 

Ti mit gondoltok ki a jó vezető? Mit kell ahhoz tenni, hogy azzá váljon? Írjátok meg!

Szólj hozzá